• Železarska cesta 8, 3220 Štore
  • 03/780-55-80
  • stopar.lb@siol.net

V največjem obsegu se že dolga leta uporablja klasičen način vgrajevanja stavbnega pohištva. Temu primerno je seveda zastarel. Problem poliuretanske pene, ki se uporablja, je v tem da vlaga, ki se nabira v njej povzroči, da izgubi svojo funkcijo in počasi razpade oz. izgubi svoje izolacijske lastnosti.

 

RAL montaža oken

Ral montaža oken pa pomeni, da je spoj med oknom in gradbenim elementom zatesnjen tako, da ustreza visokim zahtevam. Od običajne vgradnje se razlikuje zaradi dodatne in učinkovitejše zatesnitve med okenskim okvirjem in steno. Ral montaža oken ima več prednosti pred klasično montažo. Je zračno nepropustna, preprečuje plesnenje, prihrani energijo in je okolju ter zdravju povsem neškodljiva. Ral montaža oken zagotavlja, da je okno enako zvočno izolirano kot vstavljeno steklo, pri čemer je odločilen način tesnjenja in izbira materialov, s katerimi zatesnimo reže na zunanji in notranji strani.

Da je ral montaža oken popolnoma učinkovita, morajo biti vse stične površine med okvirom in okensko odprtino ravne, gladke, suhe in čiste ter brez prahu in maščob. Ral montaža oken se trenutno izvaja po dveh sistemih, pri katerih se uporablja poseben trak. Ral montaža oken je tudi enostavnejša in hitrejša od klasične montaže. Še ena velika prednost je da preprečuje vdor vode. Ral montaža oken uporablja ekspanziven material, ki se prilagaja odprtini v steni, zato se lahko skrijejo vse nepravilnost gradnje, material pa se tudi prilagaja raztezanju glede na temperaturne razlike. Morda nekoliko slabša lastnost je ta, da je ral montaža oken dokaj novost na tržišču in je investicija nekoliko dražja. Da bi zagotovili primerne bivalne in delovne razmere, želimo v stavbah porabiti čim manj energije, kar pa nam omogoča ral montaža oken.