• Železarska cesta 8, 3220 Štore
  • 03/780-55-80
  • stopar.lb@siol.net

V naslednjih vrsticah bo govora o ključnem podatku pri naročilu, vgradnji in tudi izdelavi oken. Dimenzije oken so v bistvu velikost posameznega okna. Potrebno jih je natančno izmeriti in odmeriti, da kasneje ne pride do zapletov. Meri se celotna odprtina, torej od ene stene do druge stene. Prav tako se meri višina od tal do preklade. Te dimenzije oken nam pridejo v poštev ko napišemo različnim ponudnikom povpraševanje in želimo prejeti predračun.

 

Ko pa se odločimo za določenega proizvajalca, pa nam pridejo mojstri tako ali tako sami izmerit dimenzije oken, saj to najboljše znajo. Lahko pa se odločimo tudi za nestandardne dimenzije oken, ki ohranijo, ne glede na drugačno obliko, vse kakovosti in prednosti od standardne dimenzije oken. Tukaj lahko izbiramo med različnimi okroglimi in pol okroglimi okni, med trikotnimi in različnimi več kotnimi okni.

Nekaj manjših omejitvah se pojavi pri trikotnih oknih, kjer je odvisen naklonski kot in od tega tudi možnost odpiranja okna. Dimenzije oken lahko z ustreznimi proizvajalci popolnoma prilagodimo našim željam in stilu življenja. Če gre morda za opremljanje kakšnega poslovnega objekta, najverjetneje izberemo bolj klasične dimenzije oken. Če pa živimo v popolnem sožitju z naravo, pa izberemo kakšno »odštekano« okno, ki tako kot narava, nima ravnih linij. Dimenzije oken so pomembne tudi iz čisto praktičnega vidika življenja. Na primer v kuhinji, je potrebno paziti da so okenske police dovolj visoko zaradi kuhinjskih elementov. V dnevni sobi, ki je v povprečju najbolj obiskan prostor v hiši, je pomembno da so dimenzije oken dovolj velike, da v prostor prodre dovolj naravne svetlobe.

Dimenzije oken - PVC okna